Focaccia - madbrød med rosmarin og flagesalt | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Focaccia - madbrød med rosmarin og flagesalt | Grilltips.dk

Focaccia – madbrød med rosmarin og flagesalt
Grilltips.dk

Det italienske madbrød Focaccia er en klassiker på middagsbordet. Du kan lave et utal af variationer og serverer Focaccia brød til alle typer retter fra grill. Her er den klassiske opskrift på Focaccia brød.

OPSKRIFT
4 dl vand (lunkent)
25g gær (eller 1 spsk tørgær)
200 gr. hvedemel
250 gr. durum-hvedemel (00 mel)
1 tsk salt
½ tsk sukker
2 dl. god olivenolie
½ dl. vand (koldt)
Frisk rosmarin
groft salt (gerne flagesalt)

TILBEREDNING
Bland gør og sukker i en røreskål og lad det stå i et par minutter til gæren er opløst helt.

Tilsæt en spsk olivenolie samt en knsp salt, og rør herefter melet i lidt ad gangen. Dejen skal røres på en røremaskine i 3-4 minutter eller æltes i hånden i 7-9 minutter.

Dejen bliver ikke fast og tør, men skal gerne være lidt våd og klitret. Sæt dejen til hævning, et lunt sted i en time.

Smør en bradpande med rigelige mængder olivenolie, og læg den hævede dej i bradpanden. Pres dejen helt ud i krogene så den dækker hele bunden af bradpanden.

Prik fordybninger i dejen med en finger (uden at prikke helt ned til bunden af bradpanden). Pensl brødet med olivenolie, eller stænk det generøst med olie og sæt bradpanden til efterhævning i ca. 30 minutter.

Bag brødet i en forvarmet grill eller ovn ved høj varme, ca. 220-230 grader i ca. 20-25 minutter, indtil overfladen er flot gylden.

Når brødet er kommet ud af ovnen/grillen skal det køle af i 10-15 minutter, hvorefter det igen pensles med en blanding af olivenolie og vand (50/50).

Drys friske rosmarin blade gavmildt ud over brødet og drys med groft salt, gerne flagesalt.

Server brødet til kødretter, pasta, tapas, ost eller bare for sig selv med en lækker oliven tapanade eller pesto.

TIP
Hak en håndfyld soltørrede tomater (i olie) groft og tilsæt til dejen, lige før den er førdig æltet første gang. Du kan også tilsætte friske hakkede rosmarinblade til dejen, ligesom at du kan bruge timian eller Herpes de Provence.

Prøv at skære et læg i meget tynde skiver, og bryd det op i ringe, hvorefter ringene lægges oven på brødet lige før det skal i ovnen, eller læg halve cocktailtomater ned i de fordybninger du har prikket i brødet. Husk først at stænke hele brødet med olivenolie først.