Stegt flæsk på grill - Opskrift | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Stegt flæsk på grill - Opskrift | Grilltips.dk

Stegt flæsk på grillen – Nemt, lækkert og mindre fedt
Grilltips.dk

Stegt flæsk på grillen er meget nemmere end det lyder, men du skal holde øje med det så det ikke brænder. Her er opskriften på stegt flæsk på kulgrill og gasgrill

OPSKRIFT (4 pers)
1000 gram usaltet flæsk i skiver
salt og peber

Persillesauce:
50 gram smør
4 spsk hvedemel
1 dl friskhakket persille
5 dl letmælk
½ tsk revet muskatnød
salt og peber

TILBEREDNING
Flæsket krydres med salt og peber, hvorefter det er klar til grillen.

Stegt flæsk på kulgrill:
Hvis du har en kulgrill, skal du tænde den op med 50/50 metoden, altså kul i den ene halvdel af grillen. Herefter lægger du flæsk på grillen over direkte varme, lader det brune lidt, og lægger det over på indirekte. Fortsæt denne fremgangsmåde, hvor du flytter flæsket frem og tilbage på varmen, indtil det er lækkert og sprødt. Hvis der går ild i kullene, på grund af det dryppende fedt fra flæsket, lægger du alt flæsk på indirekte varme og lægger låget på grillen i nogle sekunder, så går ilden ud.

Stegt flæsk på gasgrill:
Det er lidt nemmere at styrer stegt flæsk på en gasgrill. Varm grillen godt op, og skru derefter ned på lav til middel varme. Læg flæsket på direkte varme, og vendet det hyppigt. Flæsket skal vendes 8-10 gange før det begynder at få den rette farve, men vær tålmodig, og gå ikke fra grillen, da flæsket hurtigt kan brænde. Hver gang du har vendt flæsket, lægger du låget på grillen i 30 sekunder til et minut, inden då åbner og vender igen.

Hvis din gasgrill nemt flammer op, kan du med fordel vælge indirekte varme i stedet. Fyr helt op for grillen, løg flæsket på direkte varme i nogle sekunder, og læg det derefter på indirekte varme med en foliebakke/drypbakke under. Luk grillen, så varmen bliver så høj som muligt.

Persillesovs også kendt som bechamelsauce:
Smelt smørret, ved millde varme i en tykbundet gryde. Når smørret er smeltet tilsætter du melet, og bruger et piskeris til at røre det ud i smørret. Når blandingen er blevet tør og smuldret tilsættes mælken, og sovsen koges langsomt op, mens den jævner sig selv. Smag til med muskatnød, salt og peber, og vend til sidst persillen i sovsen. Lad den trække lidt inden servering, hvor saucen genopvarmes.

Vidste du at:

Stegt flæsk har været at finde på de danske middagsborde siden ca. 1890 hvor den første gang er beskrevet som en del af det danske køkken. Stegs flæsk, er som navnet antyder, stegestykket fra grisen, der skæres i skiver, og steges på panden eller i ovnen. Man kan også benytte kogestykket som sidder længere nede ved grisens mave og derfor også er mindre fedtholdigt. Uanset hvilken udskæring man vælger, benytter man kødet usaltet og uden røgning. Til stegt flæsk serverer man traditionelt nye danske kartofler og persillesovs, der er en bechamelsovs tilsat hakket persille. Retten er beskrevet i dansk litteratur helt tilbage til starten af 1900, og kan som tidligere nævnt spores helt tilbage til ca. 1890. Den er i dag at betragte som en nationalret.

Der findes mange varianter af den kendte danske nationalret, og kokke har igennem tiderne eksperimenteret med at gøre retten mere interessant eller få en anden smag, men det er sjældent lykkedes. Nogen har prøvet at ryge flæsket først eller salte det, men begge tilberedningsformer har gjort flæsket alt for tørt, så det blev umuligt at stege med et ordentligt resultat. Ander har prøvet at marinere flæsket, men det har heller ikke virket særligt godt, da marinaden ofte ikke har kunne smage ordentligt igennem eller har gjort flæsket vandet og blødt. Der er en enkelt variation som har fungeret, og det er panering af stegt flæsk. Paneret flæsk kræver en god panering af rasp, æg salt og peber, eventuelt paprika og chili, samt at flæsket steges i rigelige mængder smør, men så bliver det også utroligt lækkert og saftigt, da paneringen er med til at holde på safterne og fedtet i kødet.

Der er nu opstået endnu en måde at lave stegt flæsk på, og det er i grillen. Det har tidligere været en udfordring, da tidligere grills ikke havde mulighed for indirekte varme, men efter introduktionen af kuglegrill og ikke mindst gasgrill kan du nu grille på såkaldt indirekte varme, og det er nødvendigt hvis du vil lave stegt flæsk på kulgrill. Du skal nemlig brune flæsket over direkte varme på en kulgrill og herefter lægge det over på indirekte varme. Sådan rykker du flæsket frem og tilbage til det er sprødstegt. På en gasgrill er det endnu nemmere, da du kan styrer varmen, og dermed stege dit flæsk på direkte varme. Det er vigtigt at vende flæsket jævnligt så det ikke brænder på, og du skal holde varmen ned på lav til middel alt efter vejr og vindforhold. Læg låget på en gang imellem og lad flæsket stege og bage i varmen. Der er en stor fordel ved stegt flæsk i grillen og det er fedtindholdet. Fedtet drypper helt af flæsket i en grill, hvor det bliver på en stegepande eller i badepanden i ovnen. På en grill nedætter du fedtindholdet i stegt flæsk med på til 40%, hvilket er en markant forbedring rent sundhedsmæssigt.

Prøv derfor stegt flæsk i grillen og få et fantastisk resultat. Lav noget lækkert og mindre fedtholdigt tilbehør, og hvis du vil have kartofler, så server dem skåret i tern med en senneps og vineddike dressing, fyldt med dild og hvidløg. Så bliver stegt flæsk pludselig en halt anden ret, der er sundere og smager bedre.