And i grillen – Julemad på grillen - Her er opskriften | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

And i grillen – Julemad på grillen - Her er opskriften | Grilltips.dk

And i grillen – Julemad på grillen
Grilltips.dk

And er en traditionel spise i Danmark, juleaften. Det er ingen sag at lave anden på grill, du skal blot følge opskriften her, så er du sikker på succes. Her er opskriften på and i grill. Her er opskrift på traditionel and og pulled and, der er perfekt til julefrokosten eller til en burger.

Først og fremmest er det vigtigt at vælge en and med meget kød på. Snak med din slagter og køb en stor flot and, også selvom I ikke er så mange til middag juleaften. Rester kan nemt fryses eller bruges til julefrokosten de næste par dage. Hvis anden er for mager, bliver kødet tørt og kedeligt. En and skal være saftig og lækker. Se video i bunden af denne artikel.

Hvis du vil give din and et ekstra pift til julemiddagen, kan du med fordel lægge den i marinade dagen inden. Det giver kødet en ekstra lækker smag, og sikre en meget saftig and.

Opskriften tager udgangspunkt i en and på ca. 3 til 3,5 kg.

Lav en marinade af:
6-8 dl koldt vand
40 gram salt
20 graf sukker
2 spsk. appelsinsaft (ikke juice)
friskkværnet peber

Pak anden ud, og husk at fjerne posen med indmad, der ofte ligger inden i anden. Dup anden med et klæde eller køkkenrulle, og skær gumpen af (det lille stykke kød/kirtel der sidder på numsen af anden).

Bland vand med de øvrige ingredienser. Læg anden i en frysepose og hæld væden ved. Snør posen til og læg den i en skål i køleskabet. Vend posen et par gange i løbet af det næste døgn, og anden er klar til næste trin i tilberedningen.

Lav noget lækkert fyld:

3-4 æbler skåret i mundrette tern (gerne madæbler)
300 gram tørrede svesker (uden sten)
100 gram smuttede mandler
3-4 timiankviste (bladene fra kvistene)
salt og friskkværnet peber samt god olivenolie

Gør anden klar:

Når anden har marineret i et døgn, tages den ud af fryseposen og duppes tør med et klæde eller et stykke køkkenrulle. Bland æbletern, svedsker, mandler. Timian blade, salt og peber sammen i en skål. Luk halshullet på anden med en kødnål og fyld den op med fyldet, i den anden ende. Luk herefter denne ende med et par kødnåle.

Smør skindet med olivenolie og krydr skindet med salt og peber. Olien er med til at holde skindet sprødt. Og sikre at salt og peber hænger fast.

Gør grillen klar – og steg:

Hvis du vil lave din and i en kulgrill (kuglegrill) skal du tænde en grillstarter med gode briketter, og lægge de hvidglødende briketter i hver sin side af grillen, altså indirekte varme, med bund og topspjæld helt åben. Sæt en foliebakke i midten på kulristen, til at opfange fedt og saft fra anden.

Hvis du tilbereder din and på en gasgrill, skal den placeres midt på grillristen, på indirekte varme.
Læg anden med brystet ned ad den første time, for at safterne fra fyldet og fedtet fra anden, løber igennem brystkødet. Efter en time vender du anden, og lader den stege færdig med brystet opad.

Hvis skindet ikke er helt sprødt når anden er færdig, kan du lægge den over direkte varme i kort tid, men pas på, skindet brænder hurtigt, og fedtet der drypper ned i grillen kan give flammer i grillen.

Stegetid og varme:

Kulgrill: Anden skal stege ved fuld varme, med topspjældet helt åben (kulgrill) i 10 minutter, hvorefter topspjældet lukkes halvt. Hold øje med temperaturen så din kulgrill ikke går ud.

Gasgrill: I en gasgrill skal anden have fuld, indirekte varme, de første 10 minutter, hvorefter der skrues ned på lav/middel varme resten af stegetiden. Pas på at grillen ikke bliver over 200 grader, da anden så godt kan tørre ud.

Stegetid ca. 20-25 minutter pr. halve kg, eller til en kernetemperatur (i brystet) på 75-77 grader.

Der findes en alternativ måde at se om anden er gennemstegt på. Stik en gaffel i leddet, mellem låret og brystet. Hvis kødsaften er helt klar, er anden færdig.

Servering:

Lad anden hvile i 10-15 minutter efter den er kommet ud af grillen, og parter den herefter. Serveres med små kartofler, brunede kartofler, rødkål, brun sauce lavet på traditionel vis, men tilført lidt af væden fra drypbakken, syltede tranebær og god rødvin eller en kold øl.

Inspiration
Få masser af inspiration til julemad i grillen i min artikel om Julemad i grill her >>