Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Gift på grillen – Folie, øldåser og rygetræ

Gift på grillen – Folie, øldåser og rygetræ
Søren (Grilltips)

Der er nogle ting du skal holde dig fra når du griller, og der er ting som er direkte sundhedsskadelige. Her er en artikel om skrøner, rygter og fakta om diverse grilltilbehør.

Aluminiumsfolie – sølvpapir
I mange år, har der været diskussion om, hvorvidt alufolie måtte bruges på en grill. Ifølge flere eksperter sker der ikke noget ved at bruge alufolie på en grill, da folie først smelter ved 660 grader, og så varm bliver grillen ikke. Der er dog undtagelser, da folie godt kan overføres til maden, hvis det udsættes for salt eller syre. Begge dele nedbryder folien, og du skal derfor lade være med at bruge folie til fisk, hvor du hælder citronsaft og/eller salt over, før du griller. Generelt skal du altså holde folie væk fra salt og syre, både når du griller, men også når du lægger madvarer i køleskabet med folie om, f.eks en halv citron. Her kan alufolien godt afgive stoffer til citronen, som du ikke ønsker i din mad.



Øldåser på grillen
Der findes flere opskrifter hvor man bruger en øldåse, direkte på grillen. Den mest udbredte er grillet kylling, hvor en hel kylling stilles oprejst i grillen, men en øldåse inden i, stående direkte på grillristen. Øldåsen er så åbnet, lidt af øllet er hældt ud, og der er tilsat forskellige krydderurter til øllet. Det giver en utroligt velsmagende og saftig kylling, men det er en dårlig ide. Det er ikke selve dåsen der er problemet, da den er fremstillet af aluminium, der godt kan tåle den høje varme, mens dåsens coating, maling, lak eller hvad der eller er brugt uden på dåsen, ikke er godkendt til kontakt med fødevarer, og slet ikke til kontakt med fødevarer ved høj temperatur. Her kan der godt afgives en del skadelige stoffer som du bestemt ikke ønsker i din mad. Derfor skal du benytte en kyllingeholder, der er lavet til formålet. Denne holder kan du købe hos din lokale grillforhandler.

Rygning i grillen – kun med rent træ
Det er blevet utroligt populært at ryge sin mad i grillen, og det smager da også fantastisk. Dog skal du være opmærksom på, hvilke træ du benytter, og være sikker på hvor træet kommer fra. Det træ du benytter til rygning (røgning i grill) skal være rent, det vil sige, at det ikke måde være malet, træbehandlet, lakeret eller på anden måde forarbejdet. DU må heller ikke bruge brædder fra f.eks. europaller ol. Dernæst skal du sikre at træet ikke er giftigt fra naturens side, og du skal holde dig fra buske og krat. Sidst men ikke mindst skal du sikre at dit rygetræ er fra et sundt træ, uden svamp eller andre sygdomme. Du kan trygt ryge over ege, bøge, birke, ahorn, pecan, ceder samt alle typer frugttræer. Hvis du selv skærer træet, skal du hugge det i mindre stykker (på størrelse med en tennisbold) og lad det tørre i 12 måneder inden brug. Du man ikke save i træet med en kædesav, da der ofte er olie på kæden, olie der kan overføres til træet.

Plastiskredskaber
Selvom det er fristende, må du aldrig bruge dine almindelige plastik køkkenredskaber på din grill. Jeg har f.eks set en plastik spatel blive brugt på en stegeplads, og da maden var færdig, manglede hele enden af spatlen. Plastik køkken redskaber tåler ikke den intense varme fra grillen, og selv om du har de mere robuste silikone redskaber, kan de stadig smelte og afgive giftig plastik til maden, uden du kan se det. Brug derfor kun de redskaber der er udviklet til grill, det er den eneste måde hvorpå du er sikker på at holde din mad giftfri.

Luk låget – fugle og mus skider i din grill
En grill der står åben, kan nemt blive offer for en fugl eller en mus. Fuglelort på grillristen er ulækkert og kan i værste tilfælde give alvorlige maveinfektioner, mens en mus der bliver lokket af madrester på grillristen, ligeledes kan skide i din grill, eller gnave i din grillrist, og dermed afsætte skadelige bakterier i din grill. Husk derfor disse to råd:

  1. Brænd din grillrist ren, hver eneste gang. I en kulgrill, lader du grillen brænde for fuld varme i 15 minutter, under låg, efter du har taget maden af. Herefter renser du grillristen med en stålbørste, og først herefter kan du lukke for top og bundspjæld, så kullene kan genbruges ved næste optænding. I en gasgrill lader du grillristen brænde ren ved fuld varme i 10 minutter, hvorefter du renser den med en stålbørste.
  2. Læg altid låget på grillen når du griller, og når du er færdig. En åben grill indbyder til masser af smuds og bakterier, der kan ødelægge en ellers dejlig grilloplevelse

Mange flere grilltips her 

Skriv en kommentar

Pin It on Pinterest