Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Gløgg – Opskrifter på den bedste gløgg og historien bag

Gløgg – Opskrifter på den bedste gløgg og historien bag
Søren (Grilltips)

Gløgg har en lang historie der går helt tilbage til romerne. Her er historien samt opskriften på traditionel gløgg, hvid gløgg og en speciel grill-gløgg.

 

Det var romerne der startede
Gløggens historie starter helt tilbage i det antikke rom, hvor de vin-glade romere tilsatte honning, sukker, alkohol og frugt til deres vin, og drak den varm.



Gløgg som medicin
I middelalderen blev vin med krydderier betragtet som helsedrik og nogle steder direkte som medicin mod forskellige syggomme som for eksempel vinterdepression og tungsind.

I det 16. århundrede begyndte man at drikke opvarmet vin med krydderier i Sverige og Danmark, og da den svenske folkehelt Gustav Vasa foretrak denne varme drik, blev den hurtigt meget velanset i Sverige.

Franskmændene elskede det også
I det 17. århundrede begyndte franskmændene at servere varm cognac med smeltet sukker, og snart blev cognac erstattet af vin, og varm krydret vin vandt indpas blandt den franske overklasse.

Og så blev det en juletradition
Først i det 19. århundrede blev gløggen for alvor en juletradition i Norden, ikke mindst på grund af driftige svenske forretningsmænd, der begyndte at sælge sødet og krydret rødvin på flasker, med flotte etiketter prydet med nisser.

På den måde blev gløgg en juletradition der hurtigt bredte sig til Danmark, hvor den nu er en fast bestanddel af julens drikke.

Her er 3 forskellige opskrifter på Gløgg som du kan eksperimenterer med. Hvis du har en grillgryde, er det jo meget oplagt at lave sin gløgg på grillen, mens sneen stiller daler ned, men hvis du ikke har en grillgryde, kan du jo sagtens lave din gløgg på komfuret….

OPSKRIFT – RØD GLØGG (Klassisk Glögg)
70 cl rødvin (gerne Rioja)
35 cl Martini Rosso (valgfrit)
25 cl mørk rom
1 1/2 dl Brun Farin
2 kanelstænger
8 nelliker (tørret)
1 tsk. stødt kardemomme eller en pose færdigblandede gløggkrydderier
50 gr mandelsplitter (hakkede, smuttede mandler)
1 dl sultanrosiner

TILBEREDNING:
Bland vin, brun farin og krydderier sammen i en gryde, og sæt gryden på grillen ved direkte varme. Lad indholdet koge den op til 70-80 grader, og tag derefter gryden af varmen, læg låget på, og lad gryden stå i to timer. Si krydderier fra og tilsæt Martini, rom, rosiner og mandler, og varm gløggen op i et par minutter.

Du kan eventuelt lade rosinerne ligge i cognac eller rom natten over, så blive de ekstra lækre og saftige.


OPSKRIFT – HVID GLØGG (Dame gløgg)
70 cl hvidvin (gerne tør)
3 dl hyldeblomstsaft (koncentreret)
1/2-1 dl Muscovadosirup (alt efter smag)
1 dl sultanarosiner
2 kanelstænger
1/2 dl gin eller vodka (valgfrit)
50 g smuttede mandler

TILBEREDNING
Bland vin, sirup, saft, rosiner, mandler og krydderier sammen, og varm det op til lige før kogepunktet. Tag gryden af varmen, og lad den stå med låg på i ca. 10 minutter. Herefter tager du kanelstængerne op og tilsætter den mørke rom. Du har nu en lækker “hvid” gløgg med et fornuftigt kick, uden at den slår benene væk under dig og dine gæster. Tilsæt eventuelt lidt mindre rom, hvis du synes at det bliver for voldsomt, men rommen er med til at tilsætte fylde og “varme” til gløggen, så du bør ikke undlade den.

OPSKRIFT – GLØGG ALA GRILLTIPS.DK (Grillmesterens gløgg)
70 cl rødvin (gerne Rioja)
35 cl Jack Daniels Whiskey
25 cl mørk rom
1 1/2 dl Brun Farin
2 kanelstænger
1 rød chili (flækket)
8 nelliker (tørret)
1 tsk. stødt kardemomme eller en pose færdigblandede gløggkrydderier
50 gr mandelsplitter (hakkede, smuttede mandler)
1 dl sultanrosiner

TILBEREDNING
Samme tilberedning som den traditionelle røde gløgg, længere oppe ad denne side, men med et ekstra kick fra Jack Daniels whiskey og frisk chili (du bestemmer selv hvor mange kerne du skraber ud af chilien før du lægger den i gryden). Denne gløgg sikre at du kan holde varmen udenfor ved grillen, og har været et stort hit ved flere lejligheder ved min grill, ved juletid.

Tags

Pin It on Pinterest