Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Grydebrød – En fantastisk måde at bage på

Grydebrød – En fantastisk måde at bage på
Søren (Grilltips)

Grydebrød er en overset bageform, som passer fantastisk til grill, bål og udeovn. Dejen skal forberedes døgnet i forvejen, men det er hele ventetiden værd. Nu kan du bage brød, der vil gøre din lokale bager misundelig, og som vil imponere dem du servere det for.




Herunder finder du to opskrifter på grydebrød. Du kan variere opskrifterne rigtig meget, med forskellige meltyper, du kan tilsætte eller fjerne krydderier, og du kan tilsætte kerner mm. SÅ længe du overholder mængden af vand, gær og mel, kan det ikke gå helt galt.

OPSKRIFT – Grilltips grydebrød – Min favorit (4-6 pers.)
6 dl lunkent vand
Et lille stykke gær på størrelse med en ært
2 tsk. salt
2 spsk. acaciehonning
625 g Tipo 00 hvedemel (italiensk hvedemel til brød og pizza) Du kan også bruge almindeligt hvedemel
2 tsk friske rosmarinblade
1 tsk fintrevet, økologisk citronskal

TILBEREDNING
Rør gær og vand sammen, og lad gæren smelte i vandet.

Tilsæt salt, acaciehonning og mel, og rør godt, eventuelt i en røremaskine, så melet ikke klumper. Dejen skal være meget lind og tyktflydende.

Sæt dejen til hævning i en skål, mindst 12 timer, ved stuetemperatur, med et viskestykke over.

Efter hævning vendes dejen 3-4 gange med en grydeske og du tilsætter timian og citronskal. Herefter sættes dejen til hævning i skålen yderligere et par timer eller mere.

Sæt støbejernsgryden på en rist i grillen, eller direkte i udeovnen ved god høj, indirekte varme. Lad gryden stå og varme op i ca. 15 minutter, inden dejen hældes i. Så slipper brødet lettere gryden efter bagning.

Hæld den flydende dej direkte fra skålen og ned i den varme gryde, og læg låget på.

Bag først brødet i ca 25-30 min. med låget på, derefter fjernes låget. Skru ned for varmen på din grill, eller træk gryden lidt væk fra varmen i kulgrill og udeovn. Bag brødet videre i 15 min. uden låg. Dette gør man forbi brødet er vådt, efter en den første halve time under låg. De sidste 15 minutter skal væden fordampe fra brødet så det bliver let og lækkert i krummen.

Tag gryden af, og vente 10 minutter, hvorefter brødet vendes ud, og sættes på en rist til afkøling. Lad brødet hvile i mindst 30 minitter, før det skæres ud.

Dette brød er perfekt med koldt smør, til supper, tapas eller bare til at dyppe i god olivenolie, med et drys groft flagesalt.

OPSKRIFT – Groft grydebrød (4-6 personer)
5 gr gær – på størrelse med en hasselnød, uden skal.
4 dl. lunkent vand
100 gr. rugmel (eller anden grov meltype)
400 gr. hvedemel
10 gr. salt

Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt groft mel, hvedemel og salt.

Rør dejen godt sammen, eventuelt på en røremaskine så melet ikke klumper – men ælt den ikke. Den skal være som en meget tyk grød.

Dæk skålen med dejen over med et klæde eller husholdningsfilm og sæt den i køleskabet i minimum 10 timer.

Tag skålen ud og lad den få stuetemperatur, det tager ca. en time.

Skrab nu dejen ud på et bord, drysset med 2 spsk hvedemel. Fold forsigtigt dejen 3-4 gange sammen og kom den tilbage i skålen. Lad den efterhæve mindst 1 time.

Sæt gryden i grillen eller udeovnen på høj, indirekte varme i mindst 15 minutter. Tag gryden ud, drys en spiseske hvedemel i gryden, og hæld dejen i den varme gryde. Sæt låget på og sæt gryden tilbage i varmen.

Bag først brødet, under låg i 25-30 minutter, hvorefter låget fjernes, og gryden placeres så varmen er mindre intens, hvorefter brødet bager færdigt uden låg i ca. 15-20 minutter.

Tag gryden ud, og vip brødet ud på en rist, hvor det hviler i ca. 2 timer, før det er klar til servering.

TIP
Prøv at tilsætte en dl. blandede kerner til dejen, eller hvad med ½ dl. finthakkede soltørrede tomater og ½ dl. hakkede sorte oliven. Du kan også tilsætte forskellige tørrede og friske krydderurter, og på den måde skabe dit helt eget signaturbrød.

Her bager jeg grydebrød i en Morsø Forno udeovn, men det kan sagtens gøres i grill også

Pin It on Pinterest

Share This