Inspiration: Gode råd om vin – Myter, skrøner og fakta | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Inspiration: Gode råd om vin – Myter, skrøner og fakta | Grilltips.dk

Inspiration: Gode råd om vin – Myter, skrøner og fakta
Grilltips.dk

Skal vinen stå eller ligge? Skal vinen opbevares koldt? Betyder flaskens udformning noget for kvaliteten? Kan man gemme vin efter åbning? Må champagnen sige “Pop”, Hvad passer til hvad og meget mere….

Sponsoreret indlæg – skrevet i samarbejde med en ekstern leverandør
Selvom dette er et sponsoreret indlæg, skal der ikke herske tvivl om at vi er ÆGTE tilfreds med produktet eller virksomheden som vi skriver om. Vi ville ALDRIG omtale eller anbefale et produkt vi ikke kunne stå inde for.

Her på Grilltips.dk elsker vi god vin. Ofte støder jeg på myter og skrøner om vin, måden den opbevares på og måden den skal serveres på. Mange af disse skrøner kan være med til at ødelægge en god vinoplevelse, så her er lige en lille opsummering af de vigtigste fakta, så myterne kan blive manet i jorden.

Skal vinen stå eller ligge?
Det meste vin der sælges i dag, er fremstillet til at blive drukket nu, og det er derfor ikke så vigtigt om vinen står eller ligger. Hvis der er tale om ældre vin eller vin som skal gemmes i mange år, skal vinen ligge ned, så proppen hele tiden er fugtet, og dermed ikke tørre ud.

Må temperaturen svinge?
Vin opbevares bedst ved en lav, konstant temperatur, ideelt mellem 10 og 12 grader, og ved en luftfugtighed på 55-75% (alt over 35% går an). Luftfugtigheden er med til at sikre at proppen ikke tørre ud og dermed bliver utæt.

Skal vinen ligge mørkt?
Da vin kan påvirkes af både lys, varme, kulde og vibrationer, har vinen bedst af at være opbevaret et mørkt sted, uden temperatursvingninger og varme. Det værste sted man kan opbevare sin vin er oven på et køkkenskab, hvor mados, temperatursvingninger og lys kan påvirke vinen i en negativ retning. Det optimale sted at opbevare vinen, er i en mørk kælder, men konstant temperatur og høj luftfugtighed.

Er fordybningen i bunden af flasken tegn på kvalitet?
Som udgangspunkt nej, men der er undtagelser. Vin med høj bund er dyrere at producere, og derfor er det ofte vin af en bedre kvalitet, der hældes på denne typer flasker. Fordybningen har blandt andet den funktion, at bundfald bedre kan aflejres her. Men vinproducenterne er ikke dummere end alle andre, og derfor kan de også godt finde på at hælde billig vin på dyre flasker, for at få produktet til at fremstå mere værdifuldt. Så hvis du tilbydes en meget billig vin i en flaske med dyb bund, så ér det nok en billig vin af ringe kvalitet.

Betyder vinglasset noget for vinens smag?
Der er mange meninger om vinglas, og du kan kæbe vinglas til enhver type vin og drue. Dette er måske en smule i overkanten for de fleste. Det vigtigste ved at vinglas, er at det skal være tulipanformet, altså med en stor overflade til vinen, nede i glasset, og en åbning der samler alle duftnuancerne, da det er en kombination af smag og duft, der gør en god vinoplevelse. Glas med stilk er ligeledes at foretrække, da man så ikke sætter fedtede fingre på glasset, eller varmer vinen i glasset op med kropstemperaturen fra hånden. Så et tulipanformet glas på stilk er at foretrække.

Skal champagneproppen sige ”POP!!?
Når du drikker bobler, uanset om det er Champagne (Frankrig), Prosecco (Italien) eller Cave (Spanien) skal du ikke lade proppen flyve af flasken med et POP. Det lyder måske fint, men det betyder samtidig et vinen i flasken får et chok og ofte bobler over. Dermed går lidt af vinen tabt samt en del af kulsyren (boblerne), hvilket ikke er meningen. Hold derfor godt fast om proppen, drej den forsigtigt og mærk mens den langsomt presses opad. Lad proppen slippe flasken med et stille ”suk” og boblerne er klar til at drikke.

Hvad er grillvin?
Når man griller, bruger man ofte mange krydderier og kød der har fedtkant eller marmorering. Når kødet grilles får det desuden den karakteristiske stegeskorpe (grillstriber) og smagen skærpes. Her på bloggen har jeg skrevet en artikel om grillvin, med titlen ” Grillvin – Hvilken vin skal man vælge til grillmaden?” og den kan du læse her >>

Grillvin tips og skrøner om vin

Gode råd om rødvin:

1. Kold eller varm?
Skænk vinen køligt – temperaturen på vinen stiger hurtigt i glasset, og hvis vinen serveres for varm, fordamper nogle af de fine nuancer i vinen før du får dem smagt.

2. Gem til dagen efter… 
Du kan sagtens gemme en halv flaske rødvin til næste dag i køleskabet, men det kræver én af to ting. Enten skal du hælde vinen på en mindre flaske, da kontakt med ilt påvirker vinene aromaer. Det bedste du kan gøre er at købe et sæt gummipropper og en pumpe der kan pumpe luften ud af flasken. Sådan et sæt koster typisk mellem 50 og 100 kroner, hvilket er givet utroligt god ud, når man tænker på at det kan betyde at en god flaske rødvin kan strækkes over to dage, og ikke ende som vin i saucen.

3. Lette eller tunge vine / sommer eller vinter?
Drik lette vine om sommeren som f.eks Beaujolais Village (samt vine på druerne Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera). Tunge vine som Amarone og Roija kan virke voldsomme i sommervarmen, mens de passer perfekt til vinteren, hvor kulden bider.

4. Rødvin til fisk?
Hvis du foretrækker rødvin til fisk, skal du kigger efter ”sommervinene” af druer som Pinot Noir, Barbera eller de tyske og østriske spätburgunder (pinot noir slægtning). Unge og frugtige vine som Valpolicella eller Bardolino kan også drikkes til fisk

5. Gamle vine kræver ekstra omsorg!
Hvis du drikker vine der er ældre end 10 år, kan du med fordel lade flasken stå oprejst i et døgn inden servering, så eventuelt bundfald lægger sig i bunden af flasken. Vinen kan med fordel, hældes langsom og nænsomt på karaffel, men skal servers straks efter. Ældre vine taber hurtigere ”pusten” og skal nydes kort tid efter åbning, ellers forsvinder magien ofte i de gamle vine.

6. Hvad er god kvalitet?
Lige som med kunst er vin et spørgsmål om smag og behag. Nogen foretrækker vin der koster 25 kroner flasken, mens andre kun drikker vin der koster over 250 kroner flasken. Pris og kvalitet følges oftest ad, men du kan sagtens købe en dyr vin, der smager rædselsfuldt. Det afhænger meget af, hvordan vinen har været opbevaret hos forhandleren, og hvordan vinens rejse har været fra oprindelses-landet. Derfor skal du ikke tage den sidste støvede flaske fra supermarkedets bagerste hylde, da den sikkert har stået ved stuetemperatur og alt for lang tid. Hvis du foretrækker supermarkedsvin, skal du købe få flasker ad gangen, og smage dig frem til din favorit, og hvis du er mere kræsen med dit vinvalg, skal du finde en vinhandel eller online vinbutik hvor du får den rådgivning og service der hører til, når man køber dyrere vine.

Gode råd om hvidvin:

1. Hvad er godt?
Hvis du leder efter en god hvidvin kan du oftest finde en god flaske fra Østrig, Tyskland og New Zealand, der alle er lande, med en større produktion af hvidvin end rødvin. Dog kan du også finde fremragende hvidvin fra Frankrig, hvor noget af verdens bedste hvidvin produceres. Kig efter Riesling, Bourgogne Blanc, Chablis, Sancerre eller Chardonney.

2. Kold eller varm?
Server vinen kølig/kold – Hvidvin serveres ideelt ved en temperatur på 6-9 grader, og den skal drikkes kort efter serveringen. Jo mere fyldig hvidvinen er, jo vigtigere er det at den serveres kold, for at den kan afgive de mange nuancer den indeholder. Køl vinen i køleskab og sæt flasken i en is-spand ved bordet.

3. Gem hvidvin til dagen efter?
Du kan, lige som nævnt overfor, gemme vinen i køleskabet i et par dage, men hvidvin der har stået mere end et par dage er perfekt til et dampe fisk, rejer eller muslinger i, så der er ingen grund til at lade hvidvin gå til spilde.

Tips til vin og grillvin i vinkælderen

Vinkælder og vinkælderudstyr fra den danske virksomhed Wineandbarrels.com

Se meget mere til alt det lækre vinkælderudstyr fra wineandbarrels.com her >>