Guide til krydderurter - Hvilke krydderurter passer til hvad | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Guide til krydderurter - Hvilke krydderurter passer til hvad | Grilltips.dk

Inspiration: Guide til de bedste krydderurter
Grilltips.dk

Krudderurter er med til at give maden duft, smag og karakter. Krydderurter kan fordet mest gro i din have, i altankassen eller i krukker og potter på din terasse.

Krydderurter har en lang historie, og er tidligere blevet anset som lægemidler mod stort set alt, fra impotens over diarré til tungsind og hårtab. Der er også en smule sandhed i skrønerne, da de fleste krydderurter indeholder både vitaminer og næringsstoffer, men ikke i mængder der er store nok til at virke som medicin. Der er nogle få krydderurter der skiller sig ud, men dem bruger vi meget sjældent i madlavning, så man skal spise krydderurter for den gode smag.

Der er to slags krydderurter, de etårige og de flerårige. De etårige dør i løbet af efteråret og kommer ikke igen, mens de flerårige opfører sig som stauder, og går ud om efteråret, men kommer igen i foråret.

Blandt de etårige finder man blandt andet basilikum, persille, dild, karse og koriander. Disse krydderurter skal sås i april eller maj, enten i små potter, og plantes ud senere, eller direkte i krydderurtebedet. Dette bed skal stå i læ, men samtidig med masser af sol. De etårige krydderurter er traditionelt mere skrøbelige end de flerårige.

De flerårige krydderurter tæller blandt andet rosmarin, citronmelisse, estragon, løvstikke, mynte, purløg og salvie. Disse urter kan som sagt overvintre, og bruges år efter år. Disse krydderurter skal ligeledes stå i et bed, hvor der ikke er for meget blæst og med rigelig med sol.

Friske krydderurter er bedst, og hvis de plukkes lige inden krydderurteplanten blomstre, er der mest smag i bladende. Hvis du planlægger at tørre dine egne krydderurter, er dette det bedste tidspunkt at plukke dem.

Du kan naturligvis også købe tørrede krydderurter i supermarkedet, og de kan sagtens bruges langt hen ad vejen, men de friske krydderurter smager nu bedre.

friske lækre krydderurter


BASILIKUM

Er en meget skrøbelig krydderurt, som klarer sig bedst i vindueskarmen med regelmæssig vanding. Basilikum er fantastisk som frisk krydderurt i tomatsalat, i pastaretter, i pizzasauce og til den traditionelle italienske specialitet pesto. I varme retter skal du først tilsætte basilikum til sidst, der smagen ellers forsvinder i retten. Basilikum er en etårig krydderurt. Se min opskrift på pesto her >>

BRØNDKARSE
Er ligeledes en anelse skrøbelig, og gror bedst i rindende vand eller meget fugtig jord og tåler ikke direkte sol. Brøndkarse er fantastisk i salater, som pynt på bøffer, smørebrød eller i supper og til fisk. Brøndkarse er en etårig krydderurt.

CITRONMELISSE
Er ideel til frugtdrikke og desserter der skal have et pift af citron. Er også god til retter med lyst kød, som kylling og kalvekød, samt i salater. Citronmelisse er flerårig, og kan leve i mere end 20 år, på det samme sted.

DILD
Kan være skrøbelig, hvilket du vil opdage, hvis du køber en dildplante i supermarkedet om vinteren, og bærer den ud til bilen. Dét er nok til at planten falder sammen og er lige til at smide ud. Dild er fremragende til retter med fisk, i kartoffelsalat og til nye danske kartofler, i dressinger og salater. Sidst men ikke mindst er dild en dejlig ingrediens når du sylter eller laver hjemmelavet agurkesalat. Dild er etårig og skal skiftes ud når den har blomstret, da den derefter mister smag og nemt går ud.

ESTRAGON
Er en af de vigtige ingredienser i bearnaise sauce, tartaresauce og som krydderi til grillretter og benyttes flittigt i krydderiblandinger. Estragon er flerårig, men har godt af at blive omplantet hvert andet år, for at beholde sin kraft og gode smag. Se min opskrift på hjemmelavet bearnaise sauce her >>

KARSE
Gror bedst i vindueskarmen, og gerne i vat der holdes vådt. Karse er fremragende i salater og retter med æg. Karse er også traditionelt på dansk smørebrød som Dyrelægens natmad og Æg og rejer. Karse er etårig.

KORIANDER
Skal gensås hver fjortende dag, hele sommeren igennem, for at blive ved med at give smagfulde blade. Du kan også høste korianderfrø i august måned, men de har ikke så meget smag som de tørrede frø dy køber i supermarkedet, da de stammer fra sydeuropa, og her bliver meget mere aromatiske. Koriander kan bruges i salater, asiatiske og orientalske retter. Koriander er etårig.

LØVSTIKKE
Gror hurtigt og kan hurtigt brede sig i hele krudderurtebedet, så den skal helst holde nede. Kan bruges i grønsagssupper og salater, samt i stuvninger. Løvstikke er flerårig.

MERIAN
Velegnet i italienske retter, pizzasauce, kødsauce og i salater, krydderblandinger og sammen med kylling, svine og kalvekød. Marian er flerårig, men kan ikke overvintre udendørs, da den ikke tåler frost.

MYNTE
Findes i mange forskellige varianter, og er velegnet til lammekød, i salater og desserter. Anvendes blandt andet en den kendte drink Mijoto og iste. Mynte er flerårig og bør stå i skyggen. Se min opskrift på Mojito her >>

OREGANO
På pizza (i tørret udgave, drysses på pizzaen, når den er færdig), i pastasaucer og retter med stegt kylling, kalvekød og svinekød. Bruges ofte i krydderiblandinger og supper og dressinger. Oregano er flerårig.

PERSILLE (kruspersille)
Er velegnet i salater, persillesauce, oven på nye danske kartofler samt til fyld i rullesteg og kylling. Persille er også velegnet til dressinger og saucer. Hvis du har meget persille i haven, kan du med fordel plukke den, skylle den og fryse den til senere brug i saucer mv. Persille er etårig.

PERSILLE (bredbladet)
Er lige som sin bror, kruspersillen god i salater, i persillesauce og i fyld til rullesteg og kylling. Bredbladet persille er også velegnet til frikassé og gryderetter, samt i salsa og supper. Bredbladet persille er etårig.

PURLØG
Hakket på retter med æg og i dressinger, kartoffelsalat, røget fisk og som drys på en bagt kartoffel og smørebrød. Purløg er en flerårig løgplante.

ROSMARIN
Er faktisk en stedsegrøn busk, og den kan hurtigt fylde meget i krydderurtebedet. Rosmarin er fremragende på ciabattabrød i grillen, i retter med lam, vildt, kylling og svinekød, samt i krydderiblandinger. Brug stilken til små grillspyd til rejer og kammuslinger, det giver ekstra smag til skaldyrene. Rosmarin er flerårig, men tåler ikke frost.

SALVIE
En vigtig ingrediens i retten Saltimbocca med kalvekød, parmaskinke og salvieblade. Salvie er også godt til retter med svinekød, i supper, dressinger og til ost. Salvie er flerårig, men bør skiftes ud hver 4 år.

TIMIAN
Findes i flere varianter og er velegnet til en bred række af kødretter og supper. God til kød, fisk, fjerkræ, svinekød, i supper, stuvninger, bagning. Blomsterne kan bruges til pynt på fyldte chokolader eller i salater. Timian er flerårig, men bør udskiftes hver 4 år.

TØRREDE KRYDDERIER OG KRYDDERBLANDINGER

Hvis du ikke har mulighed for at gro krydderurter i din have, på altanen eller i vindueskarmen, kan du sagtens bruge tørrede krydderier til din madlavning. Du skal være opmærksom på, at de tørrede krydderier ofte kan blive lidt ubehagelige at tygge på, specielt hårde krydderurter som rosmarin og timian, men det kan løses.

Køb en morter og stød de hårde urter inden brug. Prøv at støde dem med en smule olivenolie før du blander dem i en dressing eller smører dem på en steg. Det bliver utroligt lækkert. Alternativt, kan du lægge de tørrede krydderurter i en smule vand, et par timer inden brug, så bløder de en smule op, og kan hakkes, inden de tilsættes retten.

Der findes flere typer krydderiblandinger som du kan købe i supermarkedet. De indeholder ofte en blanding af ovenstående krydderier og er velegnede til en bred vifte af retter. Her er den bedst kendte krydderiblanding:

Herbes de Provence er lavet af udvalgte franske krydderurter som oregano, lavendel, fennikel, timian, rosmarin, anis og basilikum. Krydderiblandingen kan bruges til osteboller, krydderbrød, supper og fransk inspirerede kødretter, grillspyd og i salat dressinger. Herped de provence har en fantastisk aromatisk smag, der klæder rigtig mange retter.

Hvis du er i tvivl om, hvilke krydderurter der passer til hvilke retter, kan du prøve at nulre urten mellem fingrene og dufte til dem. Luk øjnene, og forestil dig, hvilke retter du kunne forestille dig denne krydderurt i, og lad dig inspirere af de mange duftindtryk der er i krydderurtebedet.

Velbekomme…