Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Inspiration: Laks med urter, røget laks og laks med sprød topping

Inspiration: Laks med urter, røget laks og laks med sprød topping
Søren (Grilltips)

Laks er en fantastisk fisk at grille, da det er en fed fisk, der kan tåle masser af krydderier og urter. Samtidig bliver laks ikke så tør når den grilles, så længe man holder godt øje med tiden og temperaturen. Her er inspiration til flere retter med laks i grill.

LAKS BAGT MED URTER

OPSKRIFT (4 pers.)
4 lakse steaks eller 500 gr. laksefilet
3 spsk smeltet smør
1 tsk citronpeber



URTEBLANDING
1 stor gulerod
2 forårsløg eller en lille porre
1 tyk skive knoldselleri
1 tyk skive fennikel (valgfri)
1 dl. græsk yoghurt
2 spsk. friskhakket dild (eller tørret)
1 spsk citronsaft



TILBEREDNING
Dup laksen og læg den på grillen, på direkte varme med skinsiden nedad. Efter 1 minut vendes laksen, skindet fjernes og der pensles med smeltet smør eller olivenolie. Krydr med citronpeber. Efter yderligere 1 minut tages laksen af og lægges i en foliebakke eller et ildfast fad, smurt med smør.

Riv gulerod og knoldselleri groft på rivejern, og skær porre og fennikel i mindre stykker eller tynde skiver. Bland urteblandingen sammen og læg den ovenpå laksen. Overdæk med folie og prik et par små huler i folien. Sæt bakken i grillen, ved indirekte varme, 200 grader, i ca. 20 minutter.

Server med nye kartofler eller bagte rodfrugter.

HEL LAKSE-SIDE MED SPRØD TOPPING

OPSKRIFT (6 pers)
1 hel lakseside (uden ben)
4 skriver toast, uden kanter
1 dl. friskhakket persille
1 dl. finthakket forårsløg
5 cocktail eller sherry-tomater (gerne faste)
3 fed hvidløg
1/2 del hakkede, smuttede mandler (meget finthakket)
2 spsk olivenolie
1 økologisk citron (usprøjtet)
Olivenolie, salt og peber

DRESSING
5 dl. creme fraiche (3-6%)
1 dl. friskhakket dild
1 tsk. dijonsennep
1 tsk. acaiehonning
Friskkværnet salt og peber

TILBEREDNING

Dub laksesiden med et stykke køkkenrulle eller et klæde. Læg et stykke folie sammen et par gange, smør folien med olivenolie og læg laksen med skindsiden nedad på folien.

Skær brødet i små tern, hak tomaterne, forårsløg og persille fint, og knus hvidløg med en hvidløgspresser. Bland brød, tomater, forårsløg, knust hvidløg, hakkede mandler, olivenolie, fintrevet skal af citronen samt salt og peber. Mos det hele til en lækker tyk masse med fingrene.

Fordel toppingen ovenpå laksen i et jævnt lag. Bag laksen i en forvarmet grill, på indirekte varme, 220 grader i 20-30 minutter alt efter tykkelse på laksesiden.

Lav en dressing af creme fraiche, saften fra citronen, finthakket dild, dijonsennep, honning, salt og peber.

Server laksen hel ved bordet, med nye kartofler eller med en salat af spinatblade, feta og grønne bønner. Dertil dressingen, som kan bruges på både laksen, kartoflerne eller salaten.

OBS:
Du kan sagtens bruge mindre end en hel lakseside, så skal stykket bare ikke have meget mere end 20 minutter ved 220 grader.

VARMRØGET LAKS MED HONNING OG CITRONPEBER

Det er nemt at lave din egen røgede laks i grillen. Her er min opskrift på varm-røget laks i grill >>

Pin It on Pinterest