Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Inspiration: Marinader og Rubs – opskrifter og tips

Inspiration: Marinader og Rubs – opskrifter og tips
Søren (Grilltips)

Marinade og rub er blandinger som man bruger til at tilsætte smag til kød, fjerkræ og fisk. Her er opskrifter og tips til de bedste marinader og rubs.

 

Marinader er fællesbetegnelsen for “våde” krydderblandinger som du bruger til at tilføre lækker smag til dit kød. Marinader har ofte også den evne at den mørner kødet, så det skal steges kortere tid, og bliver både mere saftigt og lækkert. Hvis du tilsætter citron, salt eller eddike til din marinade, får du denne effekt der mørner kødet. Du kan rent faktisk koldmarinerer skaldyr som kammuslinger, ved udelukkende at marinerer de rå muslinger i citron eller lime saft. Så “koger” muslingen i syren fra citronen, og kan serveres rå efterfølgende. Leg med ingredienserne og lad dig inspirere af de nedenstående opskrifter. De er frit tilgængelige og fri til oversættelse, udskiftning, ændring af råvarer osv. Velbekomme.



TIP: Brug altid 2 fryseposer, indeni hinanden, når du skal lægge kød i marinade. Vend kødet i marinade, læg det i pose, hæld resten af marinaden ved, pres luften ud af posen og snør den til. Læg nu posen i en skål, og sæt skålen i køleskabet.

Marinade Muscovado (kød og fisk)
2 spsk. muscovadosirup
2 spsk. balsamico eddike
1-2 spsk. god olivenolie
1 tsk. rosmarin blade (tørrede eller friskhakkede)
2 tsk. fennikelfrø
2 fed hvidløg (finthakket eller presset)
Groft salt og friskkværnet peber

Lad bøfferne, eller fisken marinerer i mindst 2 timer (fisk) og gerne i 6-12 timer (kød), da smagen så rigtig trænger ind i kødet og gør det lækkert. HUSK at fisk skal marinere kortere tid end kød, på grund af kødets struktur.

******************************

Marinade Classico (kød)
1 dl. god olivenolie
3 spsk. balsamico eddike
2 spsk. Muscovadosirup
1 spsk. hakket frisk rosmarin eller timian
1 revet hvidløg (solohvidløg eller 2 almindelige fed hvidløg)
1 spsk. citronsaft (friskpresset)
1 tsk. salt

Dette er en god og klassisk marinade du kan bruge til bøffer eller snitzler. Lad kødet marinere i rigelig marinade i 4-6 timer, eller 8-10 timer hvis det er en steg.

******************************

Marinade Ferdinan (Oksekød)
½ dl Brun Farin
½ dl whisky (slavewhiskey er helt fint)
½ dl kinesisk soja
½ dl sennep (gerne dijon, eller en tsk sennepspulver)
½ dl finthakket rødløg
1 tsk. salt
½ tsk. knust sort peber

En rigtig herre-marinade med whiskey, peber og sennep. Brug den til oksebøffer eller steg, eller lav den frække læsning, hvor du pensler dine hakkebøffer med marinaden inden du griller bøfferne.

******************************

Marinade Summer (Kylling, snitzler og fisk)
1 dl. god olivenolie
2 spsk citronsaft (friskpresset)
½ tsk tørret citrongræs (alternativt en halv stængel finthakket citrongræs)
1 tsk finthakket oregano
1 tsk finthakket rosmarin
1 hvidløg, finthakket (et solohvidløg eller to almindelige fed hvidløg)
Salt og peber efter smag (friskkværnet)

Lad kyllingen marinerer i 6-8 timer. På den måde får du den bedste smag, og kyllingen bliver lækker og saftig. Citronsaften er med til at mørne kødet og gør det mere sagtigt.

******************************

Marinade Rooster (kylling)
1/2 dl Muscovadosirup
2 spsk. sennep (dijon)
4 spsk. tør hvidvin
4 spsk. god olivenolie
2 tsk. smoked paprika (alternativt almindelig paprika)
2-4 finthakkede hvidløg (eller pressede)
1 finthakket rød chili (uden kerner)
1 knsp. sort peber

Denne marinade kan du gnide ind i en hel kylling, pakke kyllingen i en frysepose, og lægge den i kæleskabet natten over. Du kan også bruge marinaden i en kyllingeholder, hvor der er plads til marinade og øl i holderen. Dette giver kyllingen en fantastisk smag når du griller den, og samtidig får du noget utroligt saftigt kød. Husk at blande lidt øl i marinaden hvis du bruger den i en kyllingeholder.

******************************

Marinade Porky (Svinekød)
1/2 dl friskpresset citronsaft
1/2 dl hvidvinseddike
1/2 dl olivenolie
1/2 dl Muscovadosirup
4 hvidløg, finthakkede fed
1 tsk. sambal oelek (chilipasta)
1/2 tsk. knust sort peber

Svinekød er meget tæt i kødstrukturen og tåler derfor marinade i længere tid. Du kan roligt lade dine snitzler eller skinkesteg marinere i 6-12 timer eller natten over i køleskabet. Så trænger alle smagsnuancerne ind i kødet og mørner det samtidig.

******************************

Marinade Wooley (Lammekød)
1/2 dl brun farin
1/2 dl mørk balsamico (eller 2 spsk balsamico glace)
1/2 dl god oliven olie
1 spsk. finthakket frisk rosmarin
1 spsk. finthakket frisk oregano
1 tsk. friskkværnet sort peber
1 tsk. groft salt

Lad lammekødet marinerer i et par timer eller 3, inden du griller det. Hvis det er en lammekrone skal du lade den marinere i mindst 4 timer for at få den bedste smag.

******************************

Mariande Minerva (Rejer i lage)
1 dl god olivenolie
2 spsk citronsaft (friskpresset)
1 rød chili, hakket (med kerner)
1 grøn chili, hakket (med kerner)
½ dl hakket dild
1 tsk hakket, frisk ingefær
1 knsp. salt
1 knsp friskkværnet peber

Rejerne drænes fra lagen og lægges i marinaden natten over. Sæt skålen med rejer i marinade direkte på frokost eller julebordet. Du kan naturligvis også dræne marinaden fra og servere rejerne uden marinaden.

******************************

Marinade Schrimpy (rejer og skaldyr til grillen)
1 spsk. god Olivenolie
2 tsk. paprika (eventuelt 1 tsk smoked og en tsk almindelig)
1 lime (saft)
1 fed hvidløg, knust eller finthakket
1 knsp groft salt
1 knsp groft kværnet peber

Rejerne vendes i marinaden, og ligger i marinaden i mindst 2 timer. Herefter stikkes rejerne på grillspyd, og grilles i 3-5 minutter

******************************

Marinade Neptun (hvid fisk)
½ dl Brun Farin
½ dl kinesisk soja
½ dl vand (koldt vand)
½ dl god vindruekerne olie
1 hvidløg (revet eller finthakket)
1 tsk. citron skal (økologisk, usprøjtet)
½ tsk. knust sort peber

Hvid fisk skal ikke marinerer for længe, da smagen så bliver for gennemtrængende, og kødet bliver for mørt. Citronen mørner nemlig kødet rigtig meget. Du kan rent faktisk marinerer f.eks kammuslinger i citronsaft og intet andet, hvorefter de kan skæres tyndt og servers rå (citron “kogte”)

Rubs – tør marinade til kød, fisk og fjerkræ

rub til grillkød

Tørmarinaden rub kan sammensættes at tusindvis af smage

Rub er fællesbetegnelsen for tør-marinader, der gnides på, og ind i kødet, og skal sidde i 6-12 timer for at afgive smag. Det er meget populært at lave pulled pork på grill, og her skal du bruge en kraftig og smagfuld rub. Hvis du vil krydre dine fiskeretter med rub, skal du vælge en rub der ikke eksploderer i smag, men som tilfører fisken fine nuancer af krydderi, chili, citron og peber. Her er der ligeledes mulighed for at lege med krydderblandinger og finde frem til den som man bedst kan lide. Husk blot, at fisk skal have kortere tid med rub end f.eks en pulled pork, der gerne må marinerer i 24 timer eller mere.

TIP: Når du har gnedet dit kød med rub, kan du med fordel lægge det i en frysepost, presse luften ud og snøre til. Læg posen i en skål og sæt skålen i køleskabet. På den måde holder du på smagen, og den kødsaft der godt kan løbe fra kødet når det marinere.

******************************

Rub Favorite (BBQ & Pulled Pork)
2 spsk brun farin
2 tsk smoked paprika (alternativt almindelig paprika)
2 tsk tørret chiliflager
1 tsk løgpulver
1 tsk cayennepeber
1 tsk peberblanding
1 tsk barbeque krydderi
1 tsk sennepspulver
2 tsk salt

******************************

Rub Ferdinan (oksesteg)
2 spsk. sukker (gerne rørsukker)
2 tsk. paprikapulver (gerne smoked paprika)
1 tsk. chilipulver eller flager
2 knsp. cayennepeber
2 knsp. stødt spidskommen
2 spsk. hvidløgspulver
1 spsk. groft salt (eventuelt sydesalt)
2 tsk. friskkværnet sort peber

******************************

Rub Extravaganca (Klassisk)
3 spsk. sukker (gerne rørsukker)
2 spsk. revet mørk chokolade (eller 1 spsk råkakao)
3 spsk. hvidløgspulver
1 spsk. løgpulver
2 spsk. stødt kommen
2 spsk. chilipulver
2 spsk. groft salt (evt. sydesalt)
1 spsk. knust sort peber

******************************

Rub Oceania (Fisk)
1 spsk. Sukker (gerne rørsukker)
2 tsk. løgpulver
2 tsk. hvidløgspulver
½ tsk. stødt kanel
½ tsk. stødt muskatnød
1 tsk. tørret, knust merian (i morter)
2 tsk. tørret, knust oregano (i morter)
1 tsk. tørret, knust timian (i morter)
1 tsk. knust sort peber (i morter)
1 tsk. groft salt (gerne sydesalt)

******************************

Hvis du vil se nogle gode grill opskrifter med kød, hvor du kan bruge marinade og rub, så kig på:

Pulled pork i grillen, eller marinerede rejer og husk at optænde din grill korrekt, alt efter hvad du skal grille. Se optænding af grill her.

Skriv en kommentar

Pin It on Pinterest