Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Inspiration: Trifli – En dessert med mange muligheder

Inspiration: Trifli – En dessert med mange muligheder
Søren (Grilltips)

Trifli er oprindeligt fra England, og fremstilles traditionelt med kagebunde, frugt og vaniljecreme, men denne dessert kan laves på 1000 forskellige måder. Her er opskrifter på Trifli

Trifli kan laves i mange variationer med kagebunde, makroner, knuste småkager, Lady fingers, kiks og brød. Fyldet kan være kogt eller frisk frugt, frugtpuré, mos, grød eller kompot, og toppen kan fyldes med vaniljecreme, flødeskum, konditorskum eller vaniljeis. Det er med andre ord, kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du kan lave en lækker trifle. Her er opskrifter og inspiration til Trifli

OPSKRIFT – Traditionel trifli med svedsker og appelsin (4 pers)

8 makroner
4 spsk god portvin
150 gr tørrede svedsker
2 dl vand
1 spsk sukker
½ tsk friskpresset citron
1 stang god vanilje
2 dl piskefløde
1 tsk sukker
1 appelsin
2 spsk fintrevet chokolade



OPSKRIFT

Læg svedsker i blød i vandet i 12-24 timer inde tilbedreningen. Kog herefter svedskerne til kompot med sukker og citronsaft (kog stille op og rør rundt til svedskerne koger ud). Lad sveskekompotten køle helt af i køleskabet.

Pisk flødeskum med korn fra en vaniljestang og 1 tsk sukker

Tag 4 høje glas (drikkeglas eller dessertglas) og kom to makroner i bunden af hver samt en spiseske god portvin.

Kom den afkølede svedske kompot i glasset og top med flødeskum.

Skræl appelsinen, og skær den i fileter (tynde både). Læg et par fileter ovenpå flødeskummen og drys med lidt fintrevet chokolade.

Du kan også lave en lækker konditorcreme, som kan bruges alene, eller blandes op med flødeskum til en endnu mere cremet og lækker vaniljecreme.

OPSKRIFT – Klassisk konditorcreme

½ liter piskefløde (38%)
3 æg
150 gr sukker
2 tsk vanillesukker
1 vaniljestag (korn fra en vaniljestang)
2 spsk maizena (jævner)

TILBEREDNING

Hæld Maizena i en tykbundet gryde og bland lidt fløde i. Rør rundt til alle klumper er rørt ud.

Hæld resten af ingredienserne i, og kog op under konstant omrøring til cremen er færdig (tyk og cremet). Pas på at cremen ikke brænder på.

Nu har du en lækker konditorcreme, der med fordel kan røres op med flødeskum til en fed, cremet kagecreme som også kan bruges til lagkager og andet bagværk.

OPSKRIFT – Trifli med bær og konditor-kagecreme (4 pers)

1 portion konditorcreme (se ovenfor)
8 stk Digestive kiks
4 spsk Asti eller Spumante (sød mousserende vin. Drik resten til desserten)
100 gr friske jordbær
1 spsk sukker
2 dl vand
1 spsk maizena (jævner)
100 gr friske hindbær
50 gr smuttede mandler
100 gr. fintrevet chokolade
2 dl piskefløde
Mynteblade

TILBEREDNING

Rens jordbær og skær dem i små stykker. Kom jordbær, vand og sukker i en tykbundet gryde, og kog op til jordbærene er kogt ud. Jævn herefter med maizena og lad jordbærgrøden køle af i køleskabet.

Skyl de friske hindbær.

Lav en portion konditorcreme. Pisk piskeflæden stiv, og bland den med konditorcremen.

Knus kiks og kom dem i 4 høje glas eller dessert/is glas. Hæld en spiseske mousserende vin i hvert glas, ovenpå de knuste kiks.

Fyld en fjerdedel op med jordbærgrød, kom så tilsvarende mængde conditorcreme ovenpå. Drys friske hindbær oven på cremen og slut af med endnu et lag creme.

Pynt på toppen med et par friske jordbær eller hindbær, samt en friske mynteblade

OPSKRIFT – Trifli med øllebrød, makroner og portvin (8 personer)

500 gram rugbrød uden kanter (gerne mørke rugbrød uden kerner)
3-6 dl vand
1 hvidtøl (33 cl)
75-100 gr brun farin
24-30 makroner
2 dl god portvin
2½ dl piskefløde
1 dl kakaopulver (gerne rå-kakao)

TILBEREDNING

Skær kanterne af rugbrødet så du har 500 gram rugbrød uden kanter (og kerner). Sæt rug rugbrødet i blød i en gryde med vand, så vandet lige akkurat dækker og ikke mere. Lad gryden stå i nogle timer, eller natten over hvis rugbrødet er meget tørt.

Kog langsomt rugbrød og vand op, og når brødet er blødt godt ud, tilsættes en hel hvidtøl (nisseøl). Fortsæt med at røre rundt så øllebrødet ikke brænder på.

Efter nogle minutter tilsættes brun farin, og gryden tages af varmen.

Nu har du en lækker portion øllebrød, der pga. det høje sukkerindhold egner sig bedst til en dessert.

Pisk piskefløden til en stiv flødeskum (du kan evt tilsætte en tsk vaniljesukker til fløden).

Tag dessertglas eller en kokotte (se billede) og kom knuste makroner i bunden. Hæld 1-2 spsk god portvin over makronerne, alt efter smag.

Fyld herefter glasset to trediedele op med kold øllebrød, og fyld resten af glasset med flødeskum. Ret flødeskummen af med en kniv.

Kom kakaopulver i en sigte, og drys over hver kokotte.

Nu har du en lækker og utraditionel trifli, som dine gæster vil blive positivt overrasket over.

TIP

Du kan som sagt lave din trifli på 1000 måder. Prøv med knuste Oreos (chokolade småkager), friske ribs, vaniljecreme og krymmel eller lagkagebunde dryppet med kold, stærk kaffe, mascaponeost rørt med flødeskum og revet chokolade på toppen (ala Tiramisu. Se min opskrift på Tiramisu her). Du kan bruge kiks, kager, makroner, brownie eller lagkagebunde i bunden. Alle typer frisk frugt, grød, kompot eller pure i midten, og vaniljecreme, vaniljeis, flødeskum, kagecreme eller konditorcreme på toppen.

Prøv at lave flere lag, men forskellige smage, og lad dig ikke skræmme af variationer som appelsin og lakrids, eller jordbær og champagne. Prøv dig frem, og skab din helt egen favorit trifli som du kan imponere dine gæster med.

Pin It on Pinterest