Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Porchetta i grill – en kulinarisk oplevelse og herremad

Porchetta i grill  – en kulinarisk oplevelse og herremad
Søren (Grilltips)

Opskriften på Porchette stammer fra Italien og menes at udspringe fra den romerske by Ariccia. Retten laves at et ridset svineslag, fyldt med krydderurter og langtidsstegt i grillen. Her er opskriften på Porchetta i grill.

OPSKRIFT (8-10 personer)

2½ kg ridset svineslag (snak med din slagter, så laver han slaget til dig)
½ dl frisk hakket basilikum eller oregano
1 dl friskhakket bredbladet persille
1 dl frisk hakket timian
1 dl frisk hakket rosmarin
5 finthakkede skalotteløg
3 fed finthakket hvidløg
2 spsk revet citronskal (brug ubehandlede/usprøjtede citroner)
2 spsk groft salt
1 tsk friskkværnet peber
Metaltråd til binding, eller 8 store grillspyd (helst tråd så du ikke skal stikke i stegen)



TILBEREDNING – STEG

Gnid slaget med salt og peber på begge sider. Lav en krydderblanding af alle krydderurterne, hvidløg, skalotteløg og citronskal, og fordel blandingen på kødsiden af slaget. Rul slaget stramt om fyldet, og snør stegen med metaltråd (kan købes i isenkræmmere eller byggemarked), eller i nødstilfælde, stik grillspyd igennem stegen, så den ikke kan gå op under grillningen.

Grill herefter stegen efter nedenstående anvisninger

TILBEREDNING I GRILL – Kul eller gas)

KULGRILL: Da stegen skal landtidssteges (4-5 timer), skal du tænde grillen op med langtidsbrændende briketter og en foliebakke i midten af grillen (indirekte grilning). Stegen skal vendes ca. hver halve time, og her kan du tilføje 3-5 briketter til hver side af grillen de første 3-4 gange du vender stegen. Top og bundspjæld skal være halvt lukket, og stegen skal grille ved svag varme, altså ca. 130 -140 grader. Kernetemperaturen på Porchette skal være, som andet svinekød, minimum 72 grader, og ikke over 74 grader, da det så har en tendens til at blive tørt. Hvis sværen ikke er spræd, kan stegen tages ud ved 72 grader, bund og topspjæld åbnes helt, og når grillen er rigtig varm (230-250 grader) gives stegen nogle få minutter med låget på. Så skulle sværen være dejlig sprød. Pas på at kernetemperaturen ikke stikker af, og stegen bliver tør!

GASGRILL: Indirekte varme, ved lav varme. Vend stegen hver halve time, og steg til en kernetemperatur på 72 grader, og ikke over 74 grader, da stegen så kan blive tør. Hvis sværen ikke er ordentlig sprød, tages stegen af ved 72 grader, og grillen skrues op på høj varme. Når grillen er oppe på 230-250 grader, lægges stegen på igen i få minutter, til sværen bliver sprød. Pas på at kernetemperaturen ikke stikker af, og stegen bliver tør!

Hvis du vil undvære at vende stegen hele tiden, kan du benytte et rotisseri, der automatisk drejer/vender stegen hele tiden. Du kan købe et rotisseri hos din lokale grillforhandler

Stegen serveres med en lækker kold kartoffelsalat, blandet grøn salat og en kold øl

Se flere gode råd til optænding og vedligeholdelde af din grill, under menupunktet Grilltips

Pin It on Pinterest