Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Vin

Rosévin – Myter, fakta og nyttig viden

Rosévin – Myter, fakta og nyttig viden
Søren (Grilltips)

En klassisk vittighed siger ”man blander rødvin med hvidvin, og vupti..så har man rosévin”, og det lyder måske fjollet, men det er sandt. Dog er denne type rosé sjældent værd at drikke. Rosévin er også grillvin!

Rosévin – En simpel men svær proces
Rosévin laves på blå druer, hvor skallerne kun får lov at trække sammen med druemosten i ganske kort tid, ofte kun nogle timer, før de fjernes. Dermed får vinen en let rosa farve og ikke så meget garvesyre. Jo længere tid skallerne får lov at ligge i druemosten, jo mørkere bliver vinen i farven.


Der produceres rosévin i hele verden, og der produceres masser af fremragende rosé rundt omkring i verden, men der er ingen tvivl om at de bedste vine produceres i Frankrig, nærmere bestemt i området omkring Provence.

TILBUD: FÅ FRI LEVERING AF ROSÈ FRA PHILIPSONWINE.COM RESTEN AF JUNI
Brug koden GRILLROSE når du handler, så får du vinen fragtfrit leveret.
Se alle de lækre rosévine fra Philipsonwine.com her >>

Servering – Rosévin og champagne
Rosévin skal serveres kold, ved 9-12 grader. Server vinen direkte fra køleskabet og lade den står og finde sig til rette i glasset. Hvis du sidder på terrassen og nyder vinen, kan du med fordel sætte flasken i en is-spand eller champagnekøler. Træk ikke vinen op, før den skal drikkes. Rosé champagne skal serveres ved samme temperatur, men kan med fordel åbnes et par timer i forvejen, og stilles i køleskabet UDEN PROP. Det lyder måske skørt, men prøv det! Champagnen bliver mere rund og smagen bliver bedre, hvis den får en smule luft inden serveringen.

Hvad betyder farven?
Såvel druetypen, oprindelsesstedet samt metoden er årsag til at rosé vinen fås i mange forskellige farver. Farverne svinger fra dybe røde over i bleg pink og orange, til de lyseste der er løgskal- eller laksefarvede. Almindeligvis er det bag sidstnævnte farver at den bedste smagsoplevelse gemmer sig.


De franske konger

I Sydfrankrig er klimaet perfekt, og erfaringen med vinproduktion størst. Her fremstilles nogle af verdens bedste rosévine, og specielt i Provence er kvaliteten ofte meget høj. Prisen på en god flaske rosévin fra Provence starter ved 50 kroner og bevæger sig helt op til 300 kroner eller mere, for de absolutte topvine, men der findes rigtig mange fremragende vine i mellem de to priser. Det er et spørgsmål om smag.

Rosévinene fra Provence har ofte den eftertragtede løgskal- eller laksefarve, der betyder at skallerne har trukket i kort tid. Disse vine er ofte tørre, aromatiske og perfekt til mad fra grillen som grillet fisk med masser af hvidløg og krydderurter samt andre klassisk franske retter med hvidløg, peber og urter. Desuden passer de lettere franske rosévine også fremragende for sig selv, som terrassevin.

De sydeuropæiske prinser
I både Italien og Spanien fremstilles der også gode rosevine. Her finder man de lidt mørkere og mere markante rosevine i områder som Navarra (Spanien) og Abruzzo (Italien). Disse vine er kendetegnet ved at have en mere markant smag og større fylde, hvilket gør den ideelle til mad fra grillen, som roast, steak, pølser og indbagte oste.

De oversøiske prinsesser
De tungeste og mest markante rosévine finder man på den anden side af jorden, i Australien, New Zealand, Chili og Sydafrika. Disse rosévine bærer præg af det varme klima, samt druesorter der passer godt til dette klima. Det er vine med stor smag, fylde og mest antydning af garvesyre. Man kan faktisk også fine vine med disse karakteristika i Frankrig, nærmere bestemt i Rhône-dalen. Disse markante vine egner sig godt til de store grillretter med masser af fedt, krydderurter, chili, hvidløg, samt til indbagte skimmeloste mv.

Rosévin fremstilles efter en af følgende metoder:

1. Druerne presses, og skallerne ligger i mosten i 6-12 timer før de fjernes, og dermed efterlader en flot lys farve til vinen, samt en let og frisk aroma.

2. Rosé kan også blive til, som et biprodukt fra rødvinsproduktionen. I starten af gæringen kan man tappe 10 % af den ”frie most” fra bunden af beholderen/tanken, så den resterende vin bliver mere koncentreret og aromatisk. Denne most kommer man på flasker som rosé, ofte under navnet ”Clarinette”. Denne type rosé er ofte let og ukompliceret, og velegnet som “terrassevine”.

3. Metoden ”pressurage direct” minder lidt om metode 1, men adskiller sig ved at druerne, strakt efter plukning og afstilkning, presses. Derved bliver vinen mindre kraftig i både farve og smag. Restproduktet, altså skaller og frugtkød, bruges efterfølgende til at fremstille den franske brændevin Marc eller sælges til medicinalindustrien, der bruger resterne til at fremstille hospitalssprit.

4. De billigste konsum-rosévine er oftest blandinger af rød og hvidvin. På den måde ”snyder” man vinen for sin oprindelige proces, og det er ofte svært at ramme den korrekte balance mellem sødme og syre i blandingsrosé. Desuden er de billige rosévine sjældent værd at drikke, så prøv at undgå disse kedelige og uoriginale vine.

En undtagelse: Perfekt blanding af rød og hvid – Rosé Champagne
Det forholder sig andreledes med rosé-champagne, som rent faktisk også, ofte er blandingsvin. Her udvælges de røde og hvide vine efter højeste kvalitet, og dermed forfines processen for at skabe den bedste champagne. Rosé champagne er ofte dyrere end almindelig champagne, da det er væsentlig mere bekosteligt at fremstille den perfekte blanding.

Druesorter
Der skal fremstilles rosévin på mange forskellige druesorter, men de mest almindelige sorter er Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Cinsault, Mourvedre, Grenache og Pinot Noir.

Til sammenligning: Den korte trække-tid
Når man fremstiller rosévin, får skallerne som sagt kun lov at trække i vinmosten i kort tid, typisk 6-12 timer, i modsætning til rødvin, hvor skallerne trækker med i mosten i 8-20 dage, for at trække farve, garvesyre og aromaer ud af skindet.

Husk at checke alt det fede vinkælderudstyr fra vores partner www.wineandbarrels.com her >>

Pin It on Pinterest