Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Øl

Smagning: Eksport øl ved grillen, og i sommervarmen

Smagning: Eksport øl ved grillen, og i sommervarmen
Søren (Grilltips)

Udvalget af eksport-øl i de danske supermarkeder har aldrig været større, og når man står ved hylden med øl, kan det være svært at vælge. Udvalget er enormt, så hvad skal man vælge?

I denne smagning har jeg ikke taget udganspunkt i øltypen, oprindelseslandet eller prisen, men udelukkende udvalgt eksport-øl, der er nemt tilgængeligt, altså øl der kan findes i de fleste velassorterede supermarkeder, og som har en længere historie på eksportmarkedet.



Formålet med smagningen er at vælge den mest læskende og velsmagende sommer øl, at drikke i sommervarmen, når man står og sveder over grillen, eller skal til at spise sin veltilberedte grillmad.

De fem øl i testen er: San Miguel, Stella Artois, Tiger, Budwieser og Newcastle Brown ale, og bedømmelsen endte således:

Ølsmagning eksportøl

Øl smagning 2014. Læskende øl til sommervarmen og til grillen

1. Tiger –  Kr. 16,95 i BILKA (5,0% alkohol)
Tiger Beer er blevet brygget siden 1932, af Malayan Breweries Limited i Singapore. Tiger Beer er en lagerøl af pilsnertypen. Tiger Beer er den mest solgte øl i Singapore og Indokina, og den har i de seneste år oplevet en stor vækst i nordiske lande, som Danmark. Ud over Danmark sælges Tiger Beer i mere 60 lande, hvoraf den brygges i de 8.

Smagning: Frisk, smagfuld, perlende og utroligt læskende. Den har lidt mere smag end Stella Artois, ogden holder sig samtidig frisk og perlende lidt længere. Tiger Beer er en perfekt sommerøl, og den læsker skønt når grillen er tændt og sommersolen bager ned.

Egner sig til: Middagsbordet, grillmaden eller som en solid konkurrent til øllen ved det danske julebord. Du kan sagtens marinere i ællen, men snup for guds skyld en slurk en gang imellem, da denne øl fortjener at blive nydt i fulde drag.

2. Stella Artois – Kr. 18,95 i BILKA (5,0% alkohol)
Stella Artois blev oprindeligt brygget som en juleøl, i Leuven i Belgien i 1926 Navnet kommer af “Stella” der er det latinske ord for stjerne samt brygmesteren Sebastian Artois’ efternavn. Øllen er en lys undergøret lagerøl, der idag brygges af InBev i Belgien.

Smagning: Stella Artois har i mange år været kendt som en “dameøl” på grund af sit lyse sind, blide smag og forførende bobler, men det er noget pjat. Stella Artois er på alle måder en øl for alle. Det er korrekt at den er let, i forhold til sin høje alkoholprocent, og det er korrekt at den næste opfører sig forførisk i munden, men det kan vi, grillende mænd altså også lide. Stella Artois er en fantastisk sommerøl, der kun lige akkurat blev slået af den vilde tiger fra Singapore.

Egner sig til: Stella Artois kan sagtens stå alene som en eftermiddagsøl på terassen eller efter en lang arbejdsdag, men også til hygge inden maden. Den kan også sagtens drikkes til lettere retter, uden for mange krydderier. Jeg ville ikke marinere i den, da den er i den lette nede, rent smagsmæssigt.

3. San Miguel – Kr. 18,95 i BILKA (5,4% alkohol)
Det er en kendt fejl-opfattelse at San Miguel er mexicansk øl, lige som f.eks. Corona, men det er der slet ikke. San Miguel Brewery er et underselskab af San Miguel Corporation. Bryggeriet er Filippinernes største bryggeri, og sidder på 95% af markedet i hjemlandet.

Smagning: Frisk med en lidt tung undertone, der fortæller at det er en lager. Øllen er dog frisk og perlende, og holder sig frisk længere end f.eks. Newcastle Brown Ale, der hurtigt blev tung og en smule bitter. San Miguel kan bestemt slukke tørsten, men må nøjes med en tredieplads for sin friske men lidt tunge krop.

Egner sig til: San Miguel er en god frokostøl og vil egne sig godt til ost, frugt og eftermiddagshygge på terassen. Den vil også være fin i marinader.

4. Newcastle Brown Ale – Kr. 16,95 i BILKA (4,7% alkohol)
Denne klassiker blev oprindeligt brygget i Newcastle Upon Tyne, men brygges nu af Heineken på John Smith’s Brewery i Tadcaster, North Yorkshire. Øllen anses i England som en “working man´s beer”, altså en øl man forbinder med arbejderklasse i England, hvorimod den på eksportmarkederne anses for at være mere eksklusiv, og foretrukket af yngre mennesker fra middel og overklassen.

Smagning: Øllen er fra første øjeblik en smule tung, og “hænger” længe i munden. Efter de første på slurke bliver den for tung, og når den har stået lidt i solen er der intet læskende tilbage i øllen. Newcastle Brown Ale er bestemt ikke en dårlig øl, den har bare ikke mange chancer som den mest læskende sommer øl, og derfor må den nøjes med en 4. plads i denne smagning.

Egner sig til: Newcastle Brown Ale egner sig fint til de meste grillmad, gerne noget med masser af krydderier, men den vil også være perfekt at marinere og koge spareribs i, da den mørke ale-smag vil give en dejlig smag til kødet.

5. Budweiser – Kr. 17,95 i Kvickly (5,0% alkohol)
Budweiser blev for første gang brygget i Tjekkiet (Bohemia), i 1802, på Bürgerliches Brauhaus Budweis, hvor øllet blev brygget af tysktalende indbyggere. I 1875 begyndte eksporten til USA, hvor øllet i dag har sit største marked.

Smagning: Jeg havde store forventninger til denne Tjekkiske klassiker, som er blevet et kæmpe brand i USA, hvor den også har sit største marked idag. Jeg blev dog slemt skuffet. Budweiseren var tynd, kedelig og mindede om alle de andre gennemsnits pilsnere der er på markedet. Den ville være svær at placerer i en blindsmagning, da der ikke er meget særpræg eller kendetegn at finde.

Egner sig til: Budweiser er mere en ikon-øl, end en vinder-øl, så den vil være fin til marinader og saucer, samt til en sportsbegivenhed, hvor vinderen skal sprøjtes til i “champagne”. Den er også fin som en frokostøl, til sild og snaps, men der vil jeg til enhver tid vælge en af vores store danske pilsner-øl i stedet.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This