Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Tip: Hakker du bøffen…og hvorfor er det vigtigt?

Tip: Hakker du bøffen…og hvorfor er det vigtigt?
Søren (Grilltips)

Hakkebøffer er perfekte til grill, da en hakkebøf kan tilberedes over på gas, kul, bål og i udeovn. Nogen gange bliver bøffen tør eller næsten helt rund, hvorfor? Det er der en ganske logisk forklaring på, og du kan nemt undgå at bøffen bliver tør eller hæver op på midten, med at gammelt husråd, fra dengang hvor en hakkebøf hed en hakkedreng!




I de gamle dage…..
I ”gamle dage” hvor hakkekød var hverdagsspise, men pengene små, måtte slagteren være snu, så han blandede store mængder bindevæv og fedt i hakkekødet for at få det til at strække længere. Dette betød at man snildt kunne komme op på 30-35% fedt/bindevæv i hakket oksekød. Fedtet fik bøffen til at svulme voldsomt op på panden, men det fandt husmødrene hurtigt en løsning på, og dermed var Hakkedrengen opfundet!

I dag er 15% fedt nok
Når man i dag skal tilberede en hakkebøf over høj varme, altså grill, udeovn eller bål, er det bedst at vælge hakkekød med en rimelig høj fedtprocent, fra 15% op til 22%. Det lyder måske usundt, men fedtet gør noget gavnligt ved bøffen, og 15% er nok!

For det første er fedtet er med til at holde bøffen saftig indeni og bevare smagen. Desuden drypper en del af fedtet af, så bøffens fedtprocent bliver en smule lavere inden den spises. Dog har de fede oksekød en tendens til at få bøffen til at ”hæve” på midten, så den næsten ligner en bold, når den skal serveres, dét er der råd imod.

Husk at hakke bøffen
Når du har formet og krydret bøffen, ”hakker” du bøffen på begge leder, på begge sider. Dette er ikke for et syns skyld, men faktisk en smart måde at holde bøffen flad på, mens den tilberedes. Alle de hakke du laver, er med et at ”bryde” kødets struktur, samtidig med at det tillader overskydende væske og fedt at trække ud, selvom bøffen grilles ved høj varme og overfladen hurtigt lukkes. Så husk at ”hakke” din bøf, når du griller hakkebøffer med en høj fedtprocent.

Det fedtfattige alternativ
Hvis du vælger oksekød med en meget lav fedtprocent, bliver bøffen nemt tør, men til gengæld holder den sin form bedre. Desuden synes jeg personligt, at en hakkebøf med 15% fedt, smager bedre, end en hakkebøf der næsten er fedtfri.

Der findes alternativer
Der er også andre muligheder for at holde på saften i en hakkebøf. Prøv at blande lidt rasp eller revet ost i farsen, finthakkede løg eller hvidløg, eller friske krydderurter som basilikum eller persille. SÅ ændre smagen sig naturligvis også, men de ekstra ingredienser er med til at holde på noget af væde i bøffen mens den tilberedes. Se f.eks min opskrift på Mexicanske hakkebøffer med taco knas 

Pin It on Pinterest