Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Vin til julemaden – Tips og anbefalinger

Vin til julemaden – Tips og anbefalinger
Søren Lyng

Julemaden er et vigtigt måltid, og ikke kun maden skal smage godt, det er også vigtigt at tilpasse valget af vin efter den lidt fede julemad, der både indeholder sødt, surt og fedt. Her er et par gode bud på julevinen til både hovedretten, desserten og konfekten

And og flæskesteg
Her er der tale om retter der indeholder fedt mens tilbehøret både er sødt, i form af brune kartofler, æbler og svesker og surt i form af rødkål eller asier. Derfor skal vinen også have et vist format for at kunne matche maden. Her er et rigtig godt bud på vinen til julemiddagen.

2016 Juveniles, 3/4 ltr. Torbreck Vintners
Det australske vinhus Torbreck producerer, hvad vinanmelderen Robert Parker betegner som “nogle af jordens mest spændende vine”. Der produceres en bred vifte af vine, der har stort styrke, stor smag og derfor egner sig rigtig godt til jule- og grillmad. Læs mere om vinen her >> 

Risalamente, risengrød eller isbombe
Desserten juleaften kan også nemt være både sød, og en anelse fed, så også her er det vigtigt at vælge en vin der matcher. Denne fremragende dessertvin har alle de egenskaber der skal til, for at skabe en smuk sammenhæng mellem mad og vin.

2008 Banyuls, 1/2 ltr., AOP – Kr. 200,- (½ flaske)
https://www.hjhansen-vin.dk/2008-banyuls-scea-domaine-de-la-rectorie-aop.aspx
Denne dessertvine er produceret i frankrig, og er i en klasse helt for sig selv. En perfekt moden Banyuls, der er lagret med en let iltkontakt, hvilket giver vinen karakter som en tawny port. Sødmefuld og vanvittig delikat. Nydes afkølet. Læs mere om vinen her >>

Slik, småkager og konfekt
Når familien er samlet rundt om juletræet, og gaverne skal pakkes ud, kommer fadene med slik også på bordet, og til de søde slik og konfekt, passer portvin helt perfekt. Specielt hvis portvinen kommer fra det fremragende portvinshus Graham´s.

Graham’s 20 Years Old Tawny
Druerne gennemgår gæring ved 24 -28 grader. Så snart mosten har opnået en tilfredsstillende druesødme (ofte indenfor 48 timer), stoppes gæringen ved, at der tilsættes en 77% druesprit i forholdet 1-5. Mosten lægges på brugte egetræsfade, hvor den udvikler sig yderligere. Læs mere om vinen her >>

Pin It on Pinterest

Share This